ÜYE GİRİŞİ
Üyelerimize özel indirim ve ayrıcalıklardan yararlanmak için giriş yap!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Üye olarak ayrıcalık ve fırsatlardan yararlanma hakkına sahip olabilirsin!
Sosyal Hesaplarla Üye Olabilirsin.

Lastik Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

05-02-2020 18:16
Lastik Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

lastik alırken dikkat edilmesi gerekenler

LASTİK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Lastik alırken dikkat edilecek en önemli hususların başında alacağımız lastiğin ebadının aracımıza uygun olup olmadığı gelir, çünkü üretici firmalar pek çok mühendislik hesapları ve testler ile aracınızın yola sürtünmesi, yakıt ekonomisi, konfor, viraj kabiliyeti ve durma mesafesi gibi çok fazla parametrelerin arasından aracımız için en sağlıklı olan kombinasyonu hesaplayarak bu ölçüleri veriyorlar. 

Lastiklerin ebatları değiştirildiğinde bunların avantajları ve dezavantajları olmaktadır, Örneğin; lastik tabanı genişletildiğinde lastiğin yere temas eden yüzeyi artacağından dolayı yola tutunması artacaktır, ancak konfor ve yakıt yönünden kullanıcılara ve bazı durumlarda araca zarar verecektir. Lastik yanak yüksekliği arttırılır ise aracın düz yolda giderken ve kasislerde sürücüye hissettireceği darbe miktarı daha az olacaktır, ancak aracın viraj kabiliyetini kötü yönde etkileyecektir.

Yukarıda örnek verilen parametreler gibi yüzlerce parametrenin hepsi test edilip hesaplanarak tüketiciye en doğru lastik ebadı üretici tarafından açıkça belirtilmektedir. Kesinlikle üreticinin önerdiği ebatlar dışında tüketici keyfine ve zevkine göre ebat değiştirmemelidir. Ebatlar yarış, arazi sürüşü gibi özel bir kullanım amacı için değiştirilecek ise mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Biz Polat Lastik olarak 1989 yılından günümüze kadar lastik hakkında edindiğimiz sayısız tecrübemizi siz değerli müşterilerimiz ile paylaşmak için her zaman yanınızdayız.
 

Araca Uygun Lastik Seçmek

Lastik satın alırken kullanım amacımıza uygun lastik seçmeliyiz. Konforlu ve rahat bir sürüş için tercih edebileceğiniz pek çok markanın özel konfor amaçlı lastikleri bulunmaktadır. Örneğin Michelin Pilot Sport 5, Primacy 4+ ve Pilot Sport 4 Suv modelleri, Pirelli markasının Cinturato P7 ve P7 modelleri, Continental markasının EcoContact 6 ve ContiEcoContact 6 modelleri, Bridgestone Turanza 6 ve kışlık model Blizzak 6 modelleri, Yokohama markasının BluEarth-ES ve BluEarth-A modelleri konfor ve rahat sürüş tercih eden kullanıcıların tercihi. 
 
Motor sporlarına tutkunuysanız ve aracınızla pistte kendinizi ve aracınızı denemek istiyorsanız, performans lastiklerini tercih etmeniz çok daha doğru olur. Performans lastikleri kullanıcıların pistteki sürüş zevkini ve yol tutuş hissiyatını maksimum seviyelere çıkaracaktır. Aracınızın maksimum performansını hissetmek ve yol tutuşundaki farkı hissetmek için kesinlikle performans desenlerini tecrübe etmelisiniz. Performans lastiklerine örnek olarak Michelin markasının Pilot Super Sport serisini, Pirelli markasının PZero serisini, Continental markasının ContiSportContact serisini, Bridgestone markasının Potenza serisini, Yokohama markasının AdvanSport serisini gösterebiliriz.
 
Eğer doğa tutkunu iseniz ve aracınızı yağmur, çamur demeden en tepelere kadar çıkarmak istiyor ve aynı zamanda heybetli bir görüntü istiyorsanız bunlar için özel olarak üretilmiş olan lastikleri kullanmanız doğru olacaktır. Kullanım amacınıza göre halk arasında Off-Road lastiği veya dişli lastik olarak bilinen All Terrain A/T veya Mud Terrarin M/T lastik tiplerinden birini tercih etmelisiniz. 

All Terrain A/T lastikler yarı arazi ve yarı asfalt lastiği olarak geçmektedir. Aracınızı günlük olarak şehir içinde kullanıyor ancak arazi şartlarında da kullanmak istiyorsanız kesinlikle A/T lastik kullanmalısınız, A/T lastikler, M/T lastiklere göre kış koşullarında da daha başarılıdır. A/T lastikler arasından en beğenilen modelleri BF Goodrich All Terrain T/A KO2, Kumho AT52, Cooper Discoverer A/T3 Sport, Bridgestone A/T 002, Goodyear Wrangler DuraTrac RT, Lassa Competus A/T 3, Pirelli Scorpion All Terrain Plus, Yokohama Geolandar AT G016 şeklinde sıralayabiliriz.


Mud Terrain M/T lastikler ise tam arazi şartları için özel olarak üretilmiş lastikleridir ve genelde Off-Road camiasında profesyoneller tarafından kullanılır. Mud terrain lastiklerin amacı arazi koşullarında ve çamur zeminde en iyi performansı sunmaktır, günlük kullanım için tavsiye edilmezler ancak bazı offroad lastikleri günlük olarak kullanmaktadır. Mud Terrain lastikler günlük kullanımda diğer lastiklere oranla daha çok ses yaparlar ve yol tutuşları asfalt zeminde A/T lastikler kadar iyi değildir. Ancak arazi şartlarında A/T lastiklerden daha üstünlerdir. Mud Terrain lastikler arasında en beğenilen desenleri yeni üretime başlanan ve bütün Off Road camiasının çok beğendiği Bf Goodrich Mud Terrain KM3, Cooper Discoverer STT Pro, Kumho Road Venture MT51 ve KL71, Maxxis Bighorn ve Maxxis Trepador, Yokohama M/T G003 şeklinde belirtebiliriz.

Orijinal Ekipman işaretlemeleri 

Dikkat edilmesi gereken başka bir önemli unsur ise BMW, Mercedes-Benz gibi araç markalarının orijinal ekipman lastiklerini tercih etmek gerekir. Lastik etiketlerindeki homologasyonlara dikkat edilmelidir. Örneğin; BMW orijinal ekipman lastikleri üreten firmalar lastik etiketlerinde (*) şeklinde gösterilmektedir. BMW onayladığı orijinal ekipman lastiklerini tercih etmezseniz aracınızın yürüyen aksamı ile ilgili bir sıkıntı çıktığında garanti kapsamına girmemesi durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Aynı konu Mercedes-Benz araçlarında da geçerlidir. Mercedes-Benz orijinal ekipman lastiklerini üreten firmalar lastik etiketlerine (MO) veya (MOE) şeklinde gösterilmektedir.
Jaguar orijinal ekipman lastikleri üreten firmalar lastik etiketlerine (J) veya (JRS) şeklinde gösterilmektedir.
Alfa Romeo orijinal ekipman lastiklerini üreten firmalar lastik etiketlerinde (AR) veya (ARR) şeklinde gösterilmektedir.
Audi orijinal ekipman lastiklerini üreten firmalar lastik etiketlerinde (AO) (AOE) ve (AO1) şeklinde gösterilmektedir. Audi’nin belirli Quattro modellerine orijinal ekipman olarak üretilen lastiklerin üzerinde ise (RO1) ve (RO2) olarak gösterilmektedir.
Hyundai orijinal ekipman lastiklerini üreten firmalar lastik etiketlerinde (HN) şeklinde gösterilmektedir.
Land Rover marka araçların orijinal ekipman lastiklerini üreten lastik firmaları lastik etiketlerinde (LR), (LR1), (LR2) ve (LR3) şeklinde gösterilmektedir.
Volvo’nun bütün yeni araçlarının lastiklerinde (VOL) işaretli lastikler kullanılmaktadır.
Porsche marka araçlarınıza orijinal ekipman lastikleri üreten firmalara lastik etiketlerinde ve lastik yanaklarında (N0), (N1), (N2), (N3) şeklinde gösterilmektedir. Yeni Porsche lastiklerinde bu işaretler kullanılmaktadır. Hem ön hem arka lastikler aynı "N” numarasına sahip olmalıdırlar.
Maserati için orijinal ekipman lastikleri üreten firmalar lastik etiketlerinde (MGT) şeklinde gösterilmektedir. 2013 yılından bu yana üretilen bütün Maserati modellerinde geçerlidir.
Lamborghini orijinal ekipman lastikleri üreten firmalar lastik etiketlerinde (L) şeklinde gösterilir.
Tesla’nın tüm yeni araçlarında kullanılan lastiklerin etiketlerinde (T0)
 şeklinde gösterilmektedir.
Bentley orijinal ekipman lastiklerinin üzerindeki lastik etiketlerinde (B), (B1), (BC) ve (BL) şeklinde gösterilmektedir.

İşaretli lastikler Avrupa’nın üstün kalite otomobil üreticileri ile birlikte güçlü ortak teknolojik geliştirme çabasının sonucudur. Otomobillerin performansını en üst seviyeye çıkaran lastiklerdir. Bu lastikler eşsiz bir sürüş deneyimi sağlamakla kalmayıp otomobilinizin performansını artırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Lastikçinizden lastik alırken bu işaretlere dikkat edilmelidir. 
 
Gelişen teknoloji ile birlikte bazı araçlarda artık stepne lastik bulunmadığını görüyoruz. Tonlarca paralar döken araç kullanıcıları aracının lastiğini kendisi değiştirmek istemediği düşünülerek RunFlat teknolojisine sahip araçlarda artık stepne yer almamaktadır. Bu lastikler patlasa bile gidebilme özelliğine sahip, halk arasında patlamaz lastik olarak bilinen asıl adı RunFlat (RFT) olan lastiklerdir. RunFlat lastikler; lastiğiniz patlasa da sizi en yakın lastikçiye kadar gidebilmenize olanak sağlar. RunFlat lastiklerinin yanakları daha sık ve güçlü çelik telleri ile güçlendirilmiştir, Patladığında lastik yanağı üzerinde gitmenizi sağlar. Olası kaza ve hasar durumunda yolda kalma riskini minimuma indirir. RunFlat teknolojisini her marka farklı isimlendirmeler ile belirtilmiştir.

Michelin markası lastiklerinde "ZP” olarak, Goodyear lastiklerinde "ROF” olarak, Continental lastiklerinde "SSR” olarak, Bridgestone lastiklerinde "RFT” olarak, Pirelli lastiklerinde "RFT” olarak, Yokohama lastiklerinde "ZPS” olarak, Kumho lastiklerinde "XRP” olarak gösteriliyor. Lastik satın alırken ebat ve desen kontrol edildikten sonra böyle özel lastikler alırken mutlaka etiketlerini kontrol edin ve lastikçinize belirtin.

Lastik üreticileri konforlu bir yolculuk için farklı teknolojiler de geliştirmiştir. Bunlardan biri de lastiğin araç içine verdiği lastik sesini azaltan Acoustic teknolojisidir. Acoustic teknolojiye sahip lastiklerin içinde dâhili bir ses bariyeri bulunur. Araç içine verdiği sesi %50 oranında azaltan hem sürücü hem de yolcular için daha sessiz ve daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlar. Lastik içindeki hava titreşimlerini engelleyen süngerimsi madde ile sürtünme sesini azaltır. Sürüş esnasında araç içinde ses kirliliğine neden olan birçok etken vardır; sürüş hızı, rüzgâr, yol koşulları, lastikler, motor gürültüsü. Her markada bu teknoloji farklı isimlerle karşımıza çıkıyor. Michelin marka lastiklerde "Acoustic” olarak, Goodyear marka lastiklerde "SoundConfort” olarak, Pirelli marka lastiklerde "Pirelli Noise Canceling System, PNCS” olarak, Continental marka lastiklerde "ContiSilent” olarak, Bridgestone marka lastiklerde "B-Silent” olarak, Hankook marka lastiklerde "Sound Absorber” olarak, Dunlop marka lastiklerde "Noise Shield Technology” olarak gösteriliyor. 

İklim Koşuluna Göre Lastik Tercihi

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta yaşadığınız şehrin iklim koşullarına uygun lastik tercih etmek. Örneklendirmek gerekirse, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşıyorsanız, bir takım yaz lastiği ile bütün bir yılın büyük bir kısmını geçirebilirsiniz. Güney tarafında sahil bölgelerinde sıcaklığın tahmini 7 derecenin altına inmediğini var sayarsak sadece yaz lastiği ile bütün bir yılın büyük bölümünü geçirebilirsiniz. Yaz lastikleri 7 Santigrat dereceye kadar dayanıklıdır ve formunu kaybetmez. Fakat 7 santigrat derecenin altındaki hava koşullarında yaz lastikleri formunu kaybeder, yola tutunması zorlaşır daha çabuk aşınır ve kazalara sebep olabilir.
 

Lastiklerimizi ne zaman değiştirmemiz gerektiğini nasıl anlarız?

Lastikler araç üstünde kullanmaya başladıktan sonra ortalama 5 yıl veya 50.000 km sonra faydalı ömrünü tamamlar. Lastikler az km kullanılsa dahi bazı durumlarda değiştirilmesi gerekebilir, lastiğinizin faydalı ömrünün dolup dolmadığı hakkında lastiğin sırtında ve yanağında oluşan deformasyonları ve çatlamaları kontrol ederek fikir sahibi olabilirsiniz. Kullanım süresi sürüş alışkanlıkları ve yol koşulları gibi etkenler ile uzayabilir veya kısalabilir. Lastiklerinizin faydalı ömrü dolduğunda İlk satın alındığındaki sürüş konforunu, yol tutuş hissini vermemeye başlar. Lastiklerin ömrü sürüş tarzına göre ve lastik markalarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin Ali Bey sakin ve rahat bir araç kullanıyor.

Volkswagen Golf marka aracında 225/45R17 ebadında Michelin marka Primacy 4 model lastiği kullanıyor. Ali Bey araç takip mesafesini gerekli seviye de tutup, ani hareketlerden ve ani fren yapmaktan kaçınıyor ve ortalama bir lastik ile 50.000 km yol kat ediyor. Aynı lastiği kullanan Bora Beyin aracı ise BMW 1.16i ve aracını daha sert kullanıyor, yakın takip mesafesi ve ani fren yapmaktan kaçınmıyor. Bora Bey ise 40.000 km kullanım sonunda lastik diş derinliği azaldığı için yeni bir lastik almak zorunda kalıyor. Araç kullanımına bağlı olarak lastik ömrü değişkenlik gösterebilir. Hatta aracınızın fren teknolojisi, beygir gücüne göre de değişiklik gösterebilir. Örneklendirmek gerekirse fren teknolojisi eski olan 2003 Citroen C3 aracında ABS teknolojisi olmadığı için lastikleri kitlenip kızaklamasına neden oluyor. Lastikte aşınma normalden daha da erken oluyor. Bunun yanı sıra lastiklerin hava basıncını düzenli olarak kontrol etmemiz gerekir. Sürekli kullandığımız lastikleri uzun ömürlü olması için 10.000 kilometrede bir kez lastiklerin yerlerini ön arka şeklinde değiştirmek gerekir. Lastik basınç değerlerini haftada 1 veya 2 haftada 1 şeklinde periyotlar ile düzenli olarak kontrol etmemiz gerekir. Lastik basınç değerleri P.S. veya BAR cinsinde bir bilgi etiketi bulunmaktadır. Lastik basınç değerleri arabaların kapı kenarlarında ya da araç kılavuzlarında belirtilir. Aracınıza uygun lastik basıncını uygulamak sürüş konforunuzu, fren mesafenizi olumlu yönde etkiler ve size çok daha güvenli bir sürüş sağlar.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.